Λάζαρος Βαρυτιμιάδης

Γαστρεντερολόγος MD, MSc, FEBGH – Επεμβατικός Ενδοσκόπος Μετεκεπαιδευθείς στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Queen Alexandra Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Διευθυντής  Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα Με εμπειρία & εξειδίκευση στη διαχείριση ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα & του ήπατος.

Πολύποδες και προκαρκινικές βλάβες του πεπτικού συστήματος

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του
παχέος εντέρου, ο οποίος είναι αρκετά συχνός, καθώς και τι μπορείτε να
κάνετε αν σας παρουσιαστεί.

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εφαρμόζεται για την αφαίρεση των πολυπόδων που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και παχύ έντερο), στοχεύοντας στην αποτροπή εξαλλαγής σε κακοήθεια.  Η διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης και αφορά σε μια ελάχιστης επεμβατικότητας πρακτική.

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

Τι μπορεί να προκαλέσει συνήθως μια τροφική δηλητηρίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Σύμφωνα με τον κύριο Βαρυτιμιάδη, γαστρεντερολόγο και ειδικό στον τομέα αυτό, πρόκειται για τις γνωστές λοιμώξεις οι οποίες προέρχονται από μολυσμένο νερό ή φαγητό καθώς και από συνδυασμό τους. Τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι ιοί μπορούν να περιέχονται σε αυτά και είναι υπεύθυνα για τις λοιμώξεις που προέρχονται από τις τροφικές δηλητηριάσεις που προκαλούν.

Στο σημείο αυτό καθώς διαβάζετε το άρθρο και σκέφτεστε τα τρόφιμα τα οποία ίσως έχετε αγοράσει και βρίσκονται στην συντήρηση, μπορεί εύλογα να αναρωτηθείτε αν όλα αυτά μπορούν να προϋπάρχουν κατά την αγορά των τροφών ή να αναπτυχθούν κατά τις κακές συνθήκες φύλαξής τους. Υπάρχει απάντηση και εδώ σε ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετά τους καταναλωτές.

Μπορούν να αναπτυχθούν:
• Όταν ένα φαγητό δεν είναι σωστά μαγειρεμένο
• Όταν ένα φαγητό δεν είναι καλά συντηρημένο
• Όταν ένα φαγητό μείνει για περίπου μια ώρα εκτεθειμένο στο τραπέζι
• Όταν ένα φαγητό έχει εκτεθεί σε μικρόβια πχ από κάποιον που νοσεί και δεν έχει πλύνει τα χέρια του.

Συμπερασματικά, ο χρόνος που πρέπει να διατηρούν οι καταναλωτές το φαγητό εκτός ψυγείου κατά το καλοκαίρι θα πρέπει να μειώνεται σημαντικά ως ένα μέτρο πρόληψης κατά των τροφικών δηλητηριάσεων. Μην ξεχνάτε ότι μόλις 60 λεπτά αρκούν για να αναπτυχθούν αυτά τα βακτήρια.

Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να σας ενημερώσουμε ποια είναι τα συμπτώματα που μπορούν να μας προβληματίσουν ότι κάτι δεν πάει καλά επειδή έχουμε καταναλώσει τροφή ή νερό μολυσμένο και ίσως έχουμε μια τροφική δηλητηρίαση.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τους απαραίτητους μηχανισμούς που μπορούν να μας ειδοποιήσουν, με τα αντίστοιχα συμπτώματα, ότι κάτι δεν πάει καλά και έχει έρθει η στιγμή να αναζητήσουμε βοήθεια σε κάποιον γιατρό.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα που έχουν οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι:
• Ναυτία
• Έμετος
• Διαρροϊκές κενώσεις
• Αίσθηση αδυναμίας

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να παρουσιαστούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά και φυσικά η παρουσία τους εξαρτάται πάντα από το μικρόβιο το οποίο έχει προκαλέσει τη λοίμωξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα ανησυχητικοί παράγοντες είναι η χρονική διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων. Συνηθέστερα αν αυτά τα συμπτώματα ξεπεράσουν τη διάρκεια τριών ημερών. Επίσης αν ο πυρετός που έχουμε ξεπερνάει τους 30°C καθώς και αν έχουμε βλεννοαιματηρές κενώσεις.

Υπάρχουν όμως και κάποια τρόφιμα τα οποία είναι συνήθεις ύποπτοι για τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ψάρι, το κρέας και συγκεκριμένα το κοτόπουλο, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Το κοτόπουλο συνήθως συνδέεται με την σαλμονέλα ωστόσο μπορεί να αποτελεί μια πηγή μόλυνσης των υπόλοιπων τροφών που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Συγκεκριμένα όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε ένα μολυσμένο κοτόπουλο, κατά την πλύση δημιουργείται διασπορά της μόλυνσης από το νερό που πέφτει πάνω στον πάγκο ή στα γειτονικά σκεύη. Επίσης μπορεί να συμβεί διασπορά και όταν κόβουμε το κοτόπουλο κατά την επεξεργασία του. Ομοίως και για τα υπόλοιπα κρέατα αλλά και για το ψάρι.

Ένας λόγος παραπάνω να θυμόμαστε τους καλούς κανόνες υγιεινής και να πλένουμε τα χέρια μας στα σημεία της κουζίνας που ακουμπάμε. Η επιμέλεια της καθαριότητας πρέπει να επεκταθεί στον πάγκο της κουζίνας αλλά και στα σκεύη που χρησιμοποιούμε. Η λέξη κλειδί εδώ είναι η διασπορά και η αποφυγή της.

Τέλος, τα φυλλώδη λαχανικά αλλά και τα φρούτα μπορούν να φέρουν μικρόβια ζωικής προέλευσης όπως για παράδειγμα περιττώματα ζώων τα οποία θα πρέπει να τα περιορίσουμε με το καλό πλύσιμό τους. Ο γενικός κανόνας εδώ είναι η καλή πλύση τους πριν φτάσουν στο τραπέζι μας, διότι πρόκειται για τροφές τις οποίες μπορούμε να καταναλώσουμε και ωμές.

Φυσικά δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την λίστα με τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις κάποια ευαίσθητα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά και τα παγωτά που μπορούν να έχουν συντηρηθεί ανεπαρκώς.

Σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό και μέχρι να το κάνετε αυτό θα πρέπει να ξεκουράζεστε, να ενυδατώνεστε επαρκώς και να καταναλώνετε τρόφιμα εύπεπτα και χαμηλά σε λιπαρά τα οποία δε θα επιδεινώσουν την κατάστασή σας. Παρότι η φαρμακευτική οδός δεν είναι απαραίτητη, επικουρικά θα μπορούσατε να πάρετε κάποιους ηλεκτρολύτες.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάσαμε τα κύρια συμπτώματα που μπορούν να σας ταλαιπωρήσουν με μια τροφική δηλητηρίαση, τις συνηθέστερες τροφές που προκαλούν διασπορά μικροβίων ενώ απαντήσαμε στο αρχικό ερώτημα τι μπορεί να προκαλέσει συνήθως μια τροφική δηλητηρίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συμπερασματικά, ο γαστρεντερολόγος ή ένας ειδικός γιατρός είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος στην αντιμετώπιση μιας τροφικής δηλητηρίασης.

Εάν ενδιαφέρεστε να κλείσετε ένα ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα +30 2111172609 / +30 6938354821 ή να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

read more
Νόσος του Crohn

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

read more
Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

read more
Αίμα Στα Κόπρανα

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

read more
Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

read more
Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

read more
Δυσκοιλιότητα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

read more
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

read more
Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εφαρμόζεται για την αφαίρεση των πολυπόδων που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και παχύ έντερο), στοχεύοντας στην αποτροπή εξαλλαγής σε κακοήθεια.  Η διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης και αφορά σε μια ελάχιστης επεμβατικότητας πρακτική.

read more

Κλείστε ραντεβού

Συναινώ στη χρήση των δεδομένων μου για να απαντήσετε στο ερώτημά μου.