Λάζαρος Βαρυτιμιάδης

Γαστρεντερολόγος MD, MSc, FEBGH – Επεμβατικός Ενδοσκόπος Μετεκεπαιδευθείς στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Queen Alexandra Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα Με εμπειρία & εξειδίκευση στη διαχείριση ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα & του ήπατος.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

Πολύποδες και προκαρκινικές βλάβες του πεπτικού συστήματος

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του
παχέος εντέρου, ο οποίος είναι αρκετά συχνός, καθώς και τι μπορείτε να
κάνετε αν σας παρουσιαστεί.

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εφαρμόζεται για την αφαίρεση των πολυπόδων που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και παχύ έντερο), στοχεύοντας στην αποτροπή εξαλλαγής σε κακοήθεια.  Η διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης και αφορά σε μια ελάχιστης επεμβατικότητας πρακτική.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Συμπτώματα:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Αίσθημα πληρότητας και “φουσκώματος”
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Τι είναι το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, αίσθημα πληρότητας και φουσκώματος και αλλαγές ή διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου. Εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα (δυσκολία στην κένωση του εντέρου ή λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα) ή διάρροια (συχνές ή πολύ υδαρείς κενώσεις και πιεστική ανάγκη για κένωση) ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Δεν είναι …

Δεν είναι κληρονομικό αν και μπορεί να υπάρχει σε μέλη της ίδιας της οικογένειας.
Δεν είναι τροφική αλλεργία αν και μερικοί ασθενείς επηρεάζονται περισσότερο από κάποια φαγητά.
Δεν είναι ψυχολογικό πρόβλημα αν και όλες οι ιατρικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές.
Δεν είναι μικροβιακή λοίμωξη αν και μπορεί να εμφανισθεί μετά από μία γαστρεντερίτιδα.
Δεν είναι φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
Δεν προκαλείται από έλκη, πέτρες της χολής, καρκίνους ή άλλες παθήσεις αν και κάποιες από αυτές μπορεί τυχαία να συνυπάρχουν.

Πόσο συχνά εμφανίζεται

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι εξαιρετικά συχνό στις αναπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που επισκέπτονται τα εξωτερικά γαστρεντερολογικά ιατρεία πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ο ένας στους τρεις έχει εμφανίζει κάποια στιγμή συμπτώματα και ο ένας στους δέκα έχουν επισκεφθεί ιατρό για τα συμπτώματα. Είναι το ίδιο συχνό στους άνδρες και τις γυναίκες και αφορά όλες τις ηλικίες.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και στην πορεία του χρόνου. Όλοι οι ασθενεί όμως θα έχουν τουλάχιστον κάποια από τα παρακάτω:

Κοιλιακός πόνος συνήθως σαν κωλικός που μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στην κοιλιά αλλά συχνότερα στην αριστερή πλευρά. Συχνά δημιουργείται στον πάσχοντα η αίσθηση ότι εάν περάσει αέρια ή αδειάσει το έντερο θα ανακουφισθεί. Σε γυναίκες μπορεί να μοιάζει με πόνο περιόδου.
Αίσθημα πληρότητας και “φουσκώματος” που κάνει ακόμη και τα ρούχα να φαίνονται στενά και μερικές φορές συνοδεύεται από έντονα γουργουρητά και αέρια. Μερικές φορές συνυπάρχει ναυτία και τάση για ρέψιμο.
Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου που μπορεί να εκδηλώνονται με δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγές των δύο. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του συνήθειες. Οι αλλαγές μπορούν να αφορούν τη συχνότητα των κενώσεων, τη μορφή των κοπράνων και την εμφάνιση πιεστικής ανάγκης για αφόδευση. Μπορεί να υπάρχει δυσκολία ή αδυναμία για κένωση που να συνοδεύεται από πόνο στον πρωκτό. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει ακράτεια.
Θυμηθείτε ότι τα συμπτώματα σας είναι πολύ συνηθισμένα και δεν πρέπει να σας κάνουν να ντρέπεστε. Μιλήστε για αυτά στον ιατρό σας.

Αίτια

Τα αίτια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητά. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ασθενείς με το σύνδρομο έχουν ένα πιο ευαίσθητο έντερο που προξενεί τα συμπτώματα.

Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ένας μυϊκός σωλήνας που προωθεί την τροφή από το στόμα προς τον πρωκτό επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά να απορροφώνται στην πορεία. Το παχύ έντερο συνδέει το λεπτό έντερο με τον πρωκτό και είναι η πηγή των περισσοτέρων συμπτωμάτων του συνδρόμου. Λειτουργεί ως αποθήκη της τροφής από την οποία απορροφά νερό και άλατα και τελικά μορφοποιεί τα κόπρανα. Οι περισταλτικές του κινήσεις προωθούν το περιεχόμενο προς τον πρωκτό. Εάν το έντερο είναι υπερενεργητικό, αποτέλεσμα είναι η ταχεία δίοδος των κοπράνων με μορφή διάρροιας. Αντίθετα ένα “τεμπέλικο” έντερο οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. Ο μυϊκός σπασμός του εντέρου προκαλεί δυσφορία και πόνο. Ο σπασμός μπορεί να προκληθεί από την παρουσία αέρα στο έντερο ή την απλή δίοδο της τροφής.

Το άγχος, η κατάθλιψη και γενικά το stress θεωρείται ότι σχετίζονται με το σύνδρομο. Ο ασθενής μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο όπου το άγχος και η κατάθλιψη οδηγούν τη νόσο σε έξαρση αλλά και τα συμπτώματα προξενούν επίταση του άγχους. Οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ανησυχούν ότι πάσχουν από κάτι σοβαρότερο με αποτέλεσμα να ζουν σε διαρκή αγωνία.

Το είδος της δίαιτας, οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του εντέρου. Η κατανάλωση πολύ μεγάλων ή πολύ μικρών ποσοτήτων φυτικών ινών, μεγάλης ποσότητας λίπους και τα έντονα μπαχαρικά μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Επίσης, το σύνδρομο μπορεί να πυροδοτηθεί από την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ ή το κάπνισμα. Σε μερικούς ασθενείς συγκεκριμένα φαγητά μπορεί να προξενήσουν συμπτώματα. Άλλες φορές, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί με σαφήνεια κανένας προδιαθεσικός παράγοντας.

Εξετάσεις που απαιτούνται

Οι διάφορες εξετάσεις έχουν σαν κύριο στόχο τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων του εντέρου με παρόμοια συμπτωματολογία. Σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας με πρωτοεμφανιζόμενα συμπτώματα, ο ιατρός πρέπει να παραγγείλει αρκετές εξετάσεις (αιματολογικές, ακτινολογικές και κυρίως κολονοσκόπηση). Στόχος είναι να αποκλεισθεί η πιθανότητα να υπάρχει παθολογία του εντέρου που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Θεραπείες

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αν και έχει βασανιστικά συμπτώματα δεν προκαλεί σημαντικές επιπλοκές. Η εξήγηση της φύσης της διαταραχής στους πάσχοντες είναι σημαντική για την ανακούφιση από το άγχος και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντική η διαβεβαίωση του ασθενούς ότι η νόσος δεν είναι επικίνδυνη όπως και η εκπαίδευση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Συμβουλές για τη δίαιτα, τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής βοηθούν σημαντικά πολλούς πάσχοντες ασθενείς. Μία ισορροπημένη «υγιεινή» δίαιτα σε κανονικά τακτικά γεύματα θα ελαττώσει τα συμπτώματα. Κάποιοι ασθενείς βοηθούνται με την αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή τους και άλλοι με την ελάττωση τους. Βασικές πηγές πρόσληψης ινών είναι τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Συμπληρώματα διατροφής με φυτικές ίνες συνιστώνται και χορηγούνται από φαρμακοποιούς, αλλά δεν θα έπρεπε αυτά να χρησιμοποιούνται χωρίς σαφείς ιατρικές οδηγίες.

Φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να πυροδοτήσουν συμπτώματα και πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται “πλούσια” και πικάντικα φαγητά. Οι πάσχοντες συνήθως γνωρίζουν ποια φαγητά προκαλούν συμπτώματα αλλά μπορεί να παραβλέπουν τη σημασία πολύ συνηθισμένων τροφών όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψωμί και τα δημητριακά. Μεγάλα και ακανόνιστα γεύματα επιδεινώνουν την κατάσταση σε αντίθεση με τα μικρά και συχνά γεύματα που θεωρούνται προστατευτικά.

Οι ασθενείς που συνδέουν τα συμπτώματά τους με το stress ωφελούνται από την καλύτερη κατανόηση του συνδρόμου. Ίσως βοηθά και η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό για την αντιμετώπιση του άγχους. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η αντικαταθλιπτική αγωγή.

Τα σπασμολυτικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ασθενείς. Εάν υπάρχει δυσκοιλιότητα χορηγούνται και καθαρτικά υπό ιατρικό έλεγχο. Αντίστοιχα αντιμετωπίζεται και η διάρροια ειδικά εάν περιορίζει τις δραστηριότητες του ατόμου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι συμπτωματική και βασικό στοιχείο της είναι η διαβεβαίωση του ασθενούς για την καλοήθεια του συνδρόμου.

Παρά τις πολύχρονες έρευνες, τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά και κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε την κατάλληλη θεραπεία. Είναι διαπιστωμένο ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του εντέρου και όχι σε κάποια συγκεκριμένη νόσο. Ευτυχώς τα συμπτώματα των περισσότερων ασθενών ελέγχονται με τη συμπτωματική θεραπεία. Σε κάποιους τα συμπτώματα απλά υποχωρούν με το χρόνο. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την κατανόηση του φαινομένου όπως και για την κατανόηση της λειτουργίας του εντέρου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

read more
Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

read more
Νόσος του Crohn

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

read more

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

read more
Αίμα Στα Κόπρανα

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

read more
Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

read more
Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

read more
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

read more
Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εφαρμόζεται για την αφαίρεση των πολυπόδων που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και παχύ έντερο), στοχεύοντας στην αποτροπή εξαλλαγής σε κακοήθεια.  Η διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης και αφορά σε μια ελάχιστης επεμβατικότητας πρακτική.

read more

Κλείστε ραντεβού

Συναινώ στη χρήση των δεδομένων μου για να απαντήσετε στο ερώτημά μου.