
Λάζαρος Βαρυτιμιάδης
Γαστρεντερολόγος MD, MSc, FEBGH – Επεμβατικός Ενδοσκόπος Μετεκεπαιδευθείς στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Queen Alexandra Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα Με εμπειρία & εξειδίκευση στη διαχείριση ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα & του ήπατος.
Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Συμπτώματα:
- Αίσθημα δυσφορίας ή πόνου στο στήθος
- Κάψιμο στο στήθος ή στο λαιμό
- Ξινή ή πικρή γεύση στο στόμα
Τι είναι ο Οισοφάγος Barrett
Ο οισοφάγος Barrett, αποτελεί μια κατάσταση άμυνας του οισοφαγικού επιθηλίου (εσωτερικός χιτώνας του οισοφάγου) μετά από πολύχρονο ερεθισμό λόγω παλινδρόμησης γαστρικού οξέος εντός του οισοφάγου. Ο οισοφάγος για να προστατευθεί από το όξινο περιεχόμενο αλλάζει μορφολογία και αποκτά χαρακτηριστικά βλεννογόνου εντερικού τύπου. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εντερική μετάπλαση και είναι συνώνυμο με τον όρο οισοφάγος Barrett.
Όσο η γάστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση εμμένει και δεν θεραπεύεται εγκαίρως επιπροστίθενται γενετικές μεταλλάξεις στο μεταπλαστικό επιθήλιο το οποίο δύναται να αποδιοργανωθεί σε μορφολογία και να υποστεί δυσπλαστικές αλλοιώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση του δυσπλαστικού οισοφάγου Barrett μπορεί να ξεκινήσει ένας καταρράκτης προκαρκινικών αλλοιώσεων και να οδηγήσει σε ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.
Ποια είναι τα συμπτώματα του οισοφάγου Barrett?
Τα συμπτώματα της γάστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης (αίσθημα δυσφορίας ή πόνου στο στήθος, κάψιμο στο στήθος ή στο λαιμό, ξινή ή πικρή γεύση στο στόμα), είναι αυτά τα οποία συνήθως προηγούνται της δημιουργίας του οισοφάγου Barrett. Παρόλα αυτά στο 40% των περιπτώσεων αλλά και σε προχωρημένες περιπτώσεις δυσπλαστικού Barrett ή ακόμα και όταν έχει αναπτυχθεί αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου δεν υπάρχει συμπτωματολογία παλινδρόμησης.
Η Αμερικάνικη Γαστρεντερολογική εταιρεία προτείνει τον ενδοσκοπικό έλεγχο ασθενών με συγκεκριμένους παράγοντες ανάπτυξης οισοφάγου Barrett όπως είναι: ηλικία >50ετων, άντρες λευκούς με αυξημένο βάρος, συμπτώματα χρόνιας γάστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης και συνυπάρχουσα διαφραγματοκήλη.
Πως γίνεται η διάγνωση του οισοφάγου Barrett?
H διάγνωση του οισοφάγου Barrett είναι ιστολογική, δηλαδή χρειάζεται βιοψία του οισοφάγου από συγκεκριμένα σημεία υπό ενδοσκοπική καθοδήγηση. Η ενδοσκοπική εικόνα του οισοφάγου είναι αυτή που θέτει τα κριτήρια για ανάγκη λήψης βιοψίας καθώς η ενδοσκοπική εικόνα του οισοφάγου Barrett είναι χαρακτηριστική (Εικόνα 1). Οι περιοχές λήψης των βιοψιών ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο σε αριθμό και στα σημεία που πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιείται η εσφαλμένη διάγνωση και αλλά και να καθορίζεται με ακρίβεια η σοβαρότητα και ο βαθμός τυχόν δυσπλαστικών αλλοιώσεων. Τυχαίες βιοψίες δύναται να υποδιαγνώσουν τη σοβαρότητα αλλοιώσεων σε οισοφάγο Barrett καθώς οι δυσπλαστικές περιοχές τείνουν να κατέχουν εστιακή παρά διάχυτη ανάπτυξη.
Ποια είναι η θεραπεία του οισοφάγου Barrett?
Η θεραπεία του οισοφάγου Βarrett αλλά και το είδος αυτής εξατομικεύεται με βάση την ύπαρξη δυσπλασίας, το βαθμό αυτής, το μήκος και την κατανομή του οισοφάγου Barrett, την ύπαρξη ενδοβλεννογόνιου καρκίνου ή διηθητικού αδενοκαρκινώματος σε έδαφος οισοφάγου Barrett. Είναι σημαντική, όπως προαναφέρθηκε, η χρήση ενδοσκοπίων υψηλής ευκρίνειας στη χαρτογράφηση της μορφολογίας του οισοφάγου Barrett για τη λήψη στοχευμένων βιοψιών πέραν από τη χρήση των πρωτοκόλλων συστηματικών βιοψιών για να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση που αφορά ενδοσκοπικές ή χειρουργικές μεθόδους.
Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι ασθενείς με οισοφάγο Barrett χωρίς δυσπλαστικές αλλοιώσεις δεν χρειάζονται αμιγή θεραπεία του οισοφάγου Barrett, αλλά θεραπεία του αιτίου που είναι η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Η θεραπεία είναι είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική αν συνυπάρχουν ανατομικές προϋποθέσεις παλινδρόμησης (πχ διαφραγματοκήλη). Παρόλα αυτά όμως, σε ειδικές περιπτώσεις μεγάλου μήκους οισοφάγου Βarrett αλλά και οικογενειακού ιστορικού αδενοκαρκινώματος οισοφάγου μπορεί να προταθεί θεραπεία του Barrett με ενδοσκοπικές θερμικές μεθόδους, όπως η ενδοσκοπική εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων – RFA (radiofrequency ablation). Αυτό που έχει σημασία είναι η ενδοσκοπική παρακολούθηση των ασθενών που με βάση το μήκος του οισοφάγου Barrett μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως και 5 έτη. Ο ετήσιος κίνδυνος ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος σε έδαφος οισοφάγου Barrett είναι κάτω του 0.5%, δηλαδή λιγότεροι από 1 στους 200 ασθενείς δύναται να αναπτύξει καρκίνο κάθε έτος, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό που να δικαιολογεί συχνή ενδοσκοπική επιτήρηση.
Σε περίπτωση δυσπλασίας χαμηλόβαθμης ή υψηλόβαθμης η ενδοσκοπική θεραπεία είναι επιβεβλημένη αν αυτές επιβεβαιωθούν ιστοπαθολογικά από εξειδικευμένο παθολογοανατόμο. Το είδος της ενδοσκοπικής θεραπείας περιλαμβάνει πολλές φορές συνδυασμό ενδοσκοπικών μεθόδων με βάση τον χαρακτηρισμό των βλαβών επί του οισοφάγου Barrett. Oποιαδήποτε ορατή περιοχή επί του οισοφάγου Barrett (όζος, ανώμαλη διαμόρφωση) πρέπει να αφαιρείται ενδοσκοπικά ώστε να αξιολογείται τυχόν καρκινική εξαλλαγή.
Οι ενδοσκοπικές μέθοδοι περιλαμβάνουν είτε θερμοπηξία/κατάλυση, χωρίς εκτομή του δυσπλαστικού Barrett, με θερμικές μεθόδους όπως ραδιοσυχνότητες (Halo σύστημα) ή Αrgon Plasma ή/και εκτομή των χαρακτηρισμένων βλαβών με βλεννογόνια εκτομή (ΕΜR, EMR-L, EMR-C) ή ενδοσκοπική υποβλεννογόνια διατομή (ESD) για την ακριβή ιστοπαθολογική τεκμηρίωση.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ενημερωτικός Οδηγός για τα Προβιοτικά και Πρεβιοτικά
Στη σύγχρονη εποχή, η έρευνα για την υγεία του εντέρου και τις επιδράσεις της στη γενικότερη υγεία του ανθρώπου έχει αυξηθεί εκθετικά. Μεταξύ των πιο συζητημένων θεμάτων βρίσκονται τα προβιοτικά και πρεβιοτικά, τα οποία φαίνεται να παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντερικού συστήματος. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτά και ποια είναι τα οφέλη τους.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

Πολύποδες και προκαρκινικές βλάβες του πεπτικού συστήματος
Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του
παχέος εντέρου, ο οποίος είναι αρκετά συχνός, καθώς και τι μπορείτε να
κάνετε αν σας παρουσιαστεί.

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD
Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

Νόσος του Crohn
Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

Δυσκοιλιότητα
Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Αίμα Στα Κόπρανα
Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.