Λάζαρος Βαρυτιμιάδης

Γαστρεντερολόγος MD, MSc, FEBGH – Επεμβατικός Ενδοσκόπος Μετεκεπαιδευθείς στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Queen Alexandra Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα Με εμπειρία & εξειδίκευση στη διαχείριση ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα & του ήπατος.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

Πολύποδες και προκαρκινικές βλάβες του πεπτικού συστήματος

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του
παχέος εντέρου, ο οποίος είναι αρκετά συχνός, καθώς και τι μπορείτε να
κάνετε αν σας παρουσιαστεί.

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εφαρμόζεται για την αφαίρεση των πολυπόδων που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και παχύ έντερο), στοχεύοντας στην αποτροπή εξαλλαγής σε κακοήθεια.  Η διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης και αφορά σε μια ελάχιστης επεμβατικότητας πρακτική.

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

Οι αιμορροΐδες συνιστούν φυσιολογικές ανατομικές δομές που περιλαμβάνουν αιμοφόρα αγγεία, φλέβες και αρτηρίες. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αιμορροϊδικό πλέγμα, το οποίο τοποθετείται στον υποβλεννογόνιο χιτώνα του κατώτερου ορθού. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τη διεύρυνσή τους και να προκαλέσουν ποικίλες δυσάρεστες εκδηλώσεις, οδηγώντας σε μια δύσκολη καθημερινότητα για τον πάσχοντα.

Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει το 50% των ανθρώπων μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αιμορροΐδων;
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αιμορροΐδων είναι οι εξής:

 • Αυξημένη ηλικία
 • Διάρροια
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Εγκυμοσύνη
 • Πυελικοί όγκοι
 • Παρατεταμένη καθιστική θέση
 • Κακή διατροφή
 • Απώλεια άσκησης
 • Παχυσαρκία
 • Επαναλαμβανόμενη άρση βάρους
 • Παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα
 • Χρόνιος βήχας (άσκηση πίεσης)

Η πάθηση των αιμορροΐδων συχνά παρουσιάζεται επίσης σε άτομα που ακολουθούν αντιπηκτική και αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία, όμως η συσχέτισή τους δεν είναι ξεκάθαρη.

Τύποι Αιμορροΐδων

Οι τύποι των αιμορροΐδων διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές, ανάλογα με τη θέση τους σε σχέση με την οδοντωτή γραμμή. Έτσι, οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μακριά από την οδοντωτή γραμμή και οι εσωτερικές εντοπίζονται κοντά σε αυτή, ενώ συχνά αυτοί οι δύο τύποι συνυπάρχουν.

Οι αιμορροΐδες ταξινομούνται ως εξής:

 • 1ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες απεικονίζονται με πρωκτοσκόπηση και μπορεί να διογκωθούν, όμως δεν προεξέχουν πέρα από την οδοντωτή γραμμή.
 • 2ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες προεξέχουν από το πρωκτικό κανάλι κατά την αφόδευση ή κατά την πίεση, αλλά ανατάσσονται αυθόρμητα (από μόνες τους).
 • 3ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες προεξέχουν από το πρωκτικό κανάλι κατά την αφόδευση ή κατά την πίεση και η ανάταξή τους απαιτεί χρήση δακτύλου.
 • 4ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν μόνιμη προβολή, ενώ δεν ανατάσσονται είτε αυθόρμητα είτε με τη χρήση του δακτύλου.

Αιμορροΐδες – Συμπτώματα

 

Περίπου το 40% των ασθενών που πάσχουν από αιμορροΐδες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, όταν αυτά εμφανίζονται, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει τα παρακάτω:

 • Αιμορραγία από τον  κατά την κένωση (αίμα στα κόπρανα)
 • Πρωκτικό κνησμό πρωκτό
 • Έντονο πόνο (σε περίπτωση θρόμβωσης αιμορροΐδων)
 • Ερεθισμό στην περιοχή που πάσχει
  Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
 • Εκκρίσεις βλεννώδους υγρού
 • Αίσθημα καύσου και πληρότητας στην περιοχή

Σε περιπτώσεις όπου η απώλεια αίματος είναι χρόνια, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει σιδηροπενική αναιμία με συνοδά συμπτώματα, όπως:

 • Αδυναμία
 • Πονοκέφαλοι
 • Κόπωση
 • Μειωμένη αντοχή για την εκτέλεση ή ολοκλήρωση της σωματικής άσκησης

Αιμορροΐδες – Διάγνωση

Η διάγνωση των αιμορροΐδων τίθεται από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο – επεμβατικό ενδοσκόπο. Ο γιατρός πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη σειρά εξετάσεων που αποσκοπεί στον προσδιορισμό του βαθμού της πάθησης, καθώς και στον αποκλεισμό παρόμοιων παθήσεων.
Η διάγνωση τεκμηριώνεται μέσα από τις εξής πρακτικές:

 • Ιατρικό Ιστορικό ασθενούς
 • Φυσική εξέταση (επισκόπηση περιπρωκτικής χώρας, δακτυλική εξέταση)
 • Πρωκτοσκόπηση
 • Ορθοσιγμοειδοσκόπηση
 • Εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικός έλεγχος για την αναζήτηση σιδηροπενικής αναιμίας εξαιτίας της απώλειας αίματος)

Αιμορροΐδες – Διαφοροδιάγνωση

Η διαφοροδιάγνωση πραγματοποιείται για τον αποκλεισμό παθήσεων των οποίων τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά των αιμορροΐδων. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι:

Αιμορροΐδες & Αντιμετώπιση

Κατόπιν διάγνωσης, ο γιατρός ορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων. Στις περιπτώσεις 1ου και 2ου βαθμού, η θεραπευτική προσέγγιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

   • Τροποποίηση της διατροφής, η οποία εμπλουτίζεται με φυτικές ίνες
   • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας
   • Εφαρμογή ειδικής κρέμας τοπικά
   • Απώλεια βάρους (σε περίπτωση πλεονάζοντος σωματικού βάρους)
   • Σωματική άσκηση

Σε σοβαρότερου βαθμού περιστατικά, εφόσον υπάρχει ένδειξη, οι αιμορροΐδες αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Οι τεχνικές που υπάρχουν για τη χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων ποικίλλουν και επιλέγονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της πάθησης, την ηλικία και κατάσταση υγείας του ασθενούς.

Ανεξάρτητα από την τεχνική, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο χειρουργός που εκτελεί την επέμβαση να διαθέτει κατάλληλη εμπειρία και εξειδίκευση για την αποφυγή ενδεχόμενων επιπλοκών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

read more
Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

read more
Νόσος του Crohn

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

read more
Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

read more
Αίμα Στα Κόπρανα

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

read more
Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

read more
Δυσκοιλιότητα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

read more
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

read more
Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εφαρμόζεται για την αφαίρεση των πολυπόδων που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και παχύ έντερο), στοχεύοντας στην αποτροπή εξαλλαγής σε κακοήθεια.  Η διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης και αφορά σε μια ελάχιστης επεμβατικότητας πρακτική.

read more

Κλείστε ραντεβού

Συναινώ στη χρήση των δεδομένων μου για να απαντήσετε στο ερώτημά μου.