Λάζαρος Βαρυτιμιάδης

Γαστρεντερολόγος MD, MSc, FEBGH – Επεμβατικός Ενδοσκόπος Μετεκεπαιδευθείς στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Queen Alexandra Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα Με εμπειρία & εξειδίκευση στη διαχείριση ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα & του ήπατος.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

Πολύποδες και προκαρκινικές βλάβες του πεπτικού συστήματος

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του
παχέος εντέρου, ο οποίος είναι αρκετά συχνός, καθώς και τι μπορείτε να
κάνετε αν σας παρουσιαστεί.

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Το σύστημα HALO συνιστά μια νέα επαναστατική μέθοδο για την ενδοσκοπική αντιμετώπιση του οισοφάγου Barrett. Mέσω καυτηριασμού καταστρέφεται το μεταπλαστικό ή δυσπλαστικό επιθήλιο Barrett, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπονται από το καινοτόμο σύστημα HALO. Ο καυτηριασμός του οισοφάγου Barrett με τη βοήθεια της ενέργειας που παράγουν τα ραδιοκύματα έχει αποδειχθεί πως αποτελεί μια ιδιαίτερα αποδοτική αλλά και ασφαλή μέθοδο.

Τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται μέσω ενός καθετήρα στον αυλό του οισοφάγου καταστρέφουν τον παθολογικό ιστό (ablation), ενώ επηρεάζουν ελάχιστα τον υγιή ιστό.

Μέθοδος HALO – Τύποι

Το σύστημα HALO κυκλοφορεί σε δύο τύπους:

HALO360
HALO90
Η επιλογή εφαρμογής του καθενός εξαρτάται από την έκταση την οποία καταλαμβάνει ο οισοφάγος Barrett και από το αν αυτός καλύπτει κυκλοτερώς ή όχι τον αυλό του οισοφαγικού σωλήνα.

Εάν το περιστατικό αφορά σε εκτεταμένη βλάβη, τότε γίνεται χρήση του HALO 360, ενώ στις μικρές γλωσσίδες και νησίδες βλάβης, το HALO 90 αποτελεί τη μέθοδο εκλογής.

Μέθοδος HALO – Έγκριση και ποσοστά επιτυχίας

Η μέθοδος HALO για την αντιμετώπιση του οισοφάγου Barrett έχει λάβει την πλήρη έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA). Χρησιμοποιείται πλέον στην κλινική πράξη για τη θεραπεία του οισοφάγου Barrett, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με θεαματικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τον δυσπλαστικό αλλά και για τον απλό Barrett.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο οισοφάγος Barrett μπορεί πλήρως να εξαλειφθεί με τη μέθοδο HALO σε ποσοστό 98.4% των ασθενών.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι 92% των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με HALO παραμένουν ελεύθεροι νόσου στην πενταετία.
Μέθοδος HALO – Διαδικασία
Η διαδικασία της μεθόδου HALO περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Αρχικά, χορηγείται καταστολή στον ασθενή.
Στη συνέχεια, ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε καταστολή, εισάγουμε στον οισοφάγο την ειδική συσκευή καθετήρα εκπομπής των ραδιοκυμάτων.
Η συσκευή αυτή αποδίδει ελεγχόμενα επίπεδα ενέργειας, η οποία καταστρέφει την πάσχουσα στιβάδα του επιθηλίου Barrett.
Για μικρής έκτασης βλάβες χρησιμοποιούμε καθετήρα που καταλήγει σε μια τοξοειδή πλακέτα (HALO90) η οποία προσαρμόζεται στο άκρο του γαστροσκοπίου. Σε περιστατικά με μεγαλύτερες βλάβες χρησιμοποιούμε καθετήρα προσαρμοσμένου σε ένα μπαλόνι με σχήμα λουκάνικου (HALO360).

Η όλη διαδικασία διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα. Μετά από ένα διάστημα 1 – 2 ωρών στην ανάνηψη, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ την επόμενη ημέρα στην εργασία του.

Για την πλήρη εξάλειψη του επιθηλίου Barrett μπορεί να χρειασθούν 2 ή και 3 συνεδρίες οι οποίες πρέπει να έχουν μεταξύ τους χρονική απόσταση δύο μηνών.

Μέθοδος HALO – Επιπλοκές

Η μέθοδος HALO έχει χαμηλά ποσοστά επιπλοκών (στενώσεις, διατρήσεις κλπ.) σε σχέση με άλλες θεραπείες που δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν όπως π.χ. η φωτοδυναμική θεραπεία. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα του συστήματος να δημιουργεί στον πάσχοντα ιστό ελεγχόμενη και ακριβή ποσότητα θερμότητας. Η επιτυχία της μεθόδου HALO έγκειται επίσης στην ομοιόμορφη καταστροφή των κυττάρων μέχρι ένα ορισμένο βάθος (1000μm).

Κλείστε ραντεβού

Συναινώ στη χρήση των δεδομένων μου για να απαντήσετε στο ερώτημά μου.