Λάζαρος Βαρυτιμιάδης

Γαστρεντερολόγος MD, MSc, FEBGH – Επεμβατικός Ενδοσκόπος Μετεκεπαιδευθείς στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Queen Alexandra Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα Με εμπειρία & εξειδίκευση στη διαχείριση ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα & του ήπατος.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

Πολύποδες και προκαρκινικές βλάβες του πεπτικού συστήματος

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του
παχέος εντέρου, ο οποίος είναι αρκετά συχνός, καθώς και τι μπορείτε να
κάνετε αν σας παρουσιαστεί.

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εφαρμόζεται για την αφαίρεση των πολυπόδων που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και παχύ έντερο), στοχεύοντας στην αποτροπή εξαλλαγής σε κακοήθεια.  Η διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης και αφορά σε μια ελάχιστης επεμβατικότητας πρακτική.

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή – Ποιος είναι ο σκοπός της επέμβασης;

Σκοπός της ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής είναι η εξαίρεση των πολυπόδων από το πεπτικό, προλαμβάνοντας έτσι ενδεχόμενη καρκινογένεση. Η συγκεκριμένη διαδικασία, γενικά, κρίνεται απαραίτητη οποιαδήποτε στιγμή ανακαλύπτονται πολύποδες κατά τη διάρκεια ενδοσκόπησης ανώτερου ή κατώτερου πεπτικού.

Πολλοί όγκοι του παχέος εντέρου, αρχικά αναπτύσσονται ως καλοήθεις (μη καρκινικές) διογκώσεις οι οποίες στην πάροδο του χρόνου έχουν την δυνατότητα εξαλλαγής σε κακοήθεις (καρκινικές).

Για την ανίχνευση πολυπόδων στο παχύ έντερο αρχικά διενεργείται κολονοσκόπηση. Σε περίπτωση που γίνει εντοπισμός, τότε πραγματοποιείται η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ο ιστός των πολυπόδων. Στη συνέχεια, ο ιστός αυτός θα σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο ώστε να προσδιοριστεί εάν οι αναπτύξεις είναι καρκινικές, προκαρκινικές ή καλοήθεις. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι πολύποδες, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσουν σε εκδηλώσεις, όπως είναι οι εξής:

  • Απώλεια αίματος από το ορθό
  • Κοιλιακό άλγος
  • Διαταραχές κενώσεων

Με την ενδοσκοπική πολυποδεκτομή, ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή – Διαδικασία

Η διαδικασία της ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής ξεκινάει με την προώθηση του ειδικού ενδοσκοπίου στον αυλό του στομάχου ή παχέος εντέρου. Το ενδοσκόπιο συνιστά ειδικό εργαλείο, ιδιαίτερα λεπτό και εύκαμπτο, το οποίο φέρει κάμερα που συνδέεται με οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Με αυτόν τον τρόπο ο εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος – επεμβατικός ενδοσκόπος αποκτά πλήρη οπτική πρόσβαση στο εσωτερικό του πεπτικού σωλήνα. Μόλις εισέλθει το ενδοσκόπιο, ο ενδοσκόπος πραγματοποιεί εκτομή του πολύποδα σε υγιή όρια.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο αναισθησιολόγος χορηγεί αναισθησία στον ασθενή. Η ενδοσκόπηση πραγματοποιείται με τον ασθενή ξαπλωμένο σε αριστερή θέση, (εμβρυική στάση) με τα γόνατα να προσεγγίζουν το στήθος.

Η χρονική διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι το σχήμα, το μέγεθος, ο αριθμός, καθώς και η θέση των πολυπόδων. Συνήθως, κυμαίνεται από 20 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τις ενδεχόμενες αναγκαίες παρεμβάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την επέμβαση.

Ορισμένοι πολύποδες, λόγω του αυξημένου μεγέθους ή της θέσης τους, μπορεί να απαιτούν διαφορετική επεμβατική τεχνική. Σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζεται ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD).

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή – Ποια είναι η κατάλληλη προετοιμασία για την επέμβαση;

Ο γιατρός θα δώσει λεπτομερείς οδηγίες στον ασθενή για την κατάλληλη προετοιμασία του πριν την επέμβαση. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν το πλήρες άδειασμα του εντέρου από στέρεο περιεχόμενο, κάτι που θα μείωνε την διαγνωστική αξία της κολονοσκόπησης. Έτσι, 1 ή 2 ημέρες πριν τη διαδικασία, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία κάθαρσης του παχέος εντέρου ακολουθώντας συγκεκριμένη αγωγή (διατροφή, καθαρτικό).

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή – Διαδικασία ανάρρωσης

Μετά την ενδοσκοπική πολυποδεκτομή, ο ασθενής δεν πρέπει να οδηγήσει για τις επόμενες 6-8 ώρες.

Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία ανάρρωσης είναι σύντομη και χωρίς επιπλοκές.

Κατόπιν οδηγιών του γιατρού, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Πιθανόν να συστηθεί η αποφυγή σωματικής άσκησης και οδηγίες διατροφής.

Επιπλέον, θα πρέπει να ορισθεί κολονοσκόπηση εκ νέου για τον έλεγχο του εντέρου μετά την επέμβαση και για τη διασφάλιση απουσίας πολυπόδων.

Κλείστε ραντεβού

Συναινώ στη χρήση των δεδομένων μου για να απαντήσετε στο ερώτημά μου.