Λάζαρος Βαρυτιμιάδης

Γαστρεντερολόγος MD, MSc, FEBGH – Επεμβατικός Ενδοσκόπος Μετεκεπαιδευθείς στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Queen Alexandra Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα Με εμπειρία & εξειδίκευση στη διαχείριση ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα & του ήπατος.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

Πολύποδες και προκαρκινικές βλάβες του πεπτικού συστήματος

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του
παχέος εντέρου, ο οποίος είναι αρκετά συχνός, καθώς και τι μπορείτε να
κάνετε αν σας παρουσιαστεί.

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD

Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

Δυσκοιλιότητα

Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Αίμα Στα Κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία

Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Η τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας (PEG) αποτελεί μία διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται τεχνητή επικοινωνία ανάμεσα στο δέρμα και το στομάχι. Με τη διενέργεια μίας μικρής τομής στην πρόσθια πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος, εφαρμόζεται ένας εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) σίτισης στο στομάχι. Στόχος της διαδερμικής γαστροστομίας είναι η απευθείας προώθηση του νερού, των τροφών και των φαρμάκων στο στομάχι, σε περιπτώσεις όπου η πρόσληψή τους από το στόμα είναι αδύνατη.
Πρόκειται για μία απλή και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, γεγονός που περιορίζει τον τραυματισμό στην κοιλιακή περιοχή ενώ δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερη ταλαιπωρία στον ασθενή.

Τοποθέτηση Διαδερμικής Γαστροστομίας (PEG) – Ενδείξεις

Η τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας έχει ένδειξη σε περιστατικά όπου η κατάποση καθίσταται αδύνατη ή επικίνδυνη. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Νευρολογικές παθήσεις, όπως είναι η νόσος Parkinson
  • Πολλαπλή σκλήρυνση
  • Άνοια
  • Καρκίνος της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας ή του οισοφάγου
  • Καρκίνος του τραχήλου
  • Αυξημένη ηλικία όπου ο ασθενής δε δύναται να εκτελέσει την κατάποση
  • Κυστική ίνωση
  • HIV

Τοποθέτηση Διαδερμικής Γαστροστομίας (PEG) – Αντενδείξεις

Η τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας, κατόπιν ειδικής αξιολόγησης, αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Περιτονίτιδα
  • Καρδιοαγγειακές παθήσεις
  • Αυξημένη πίεση
  • Αναπνευστικές διαταραχές (ΧΑΠ, κ.α.)
  • Ασκίτης

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία για την τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας (PEG);

Αρχικά, ο γαστρεντερολόγος πραγματοποιεί γαστροσκόπηση έτσι ώστε να αποκτήσει πλήρη εικόνα του εσωτερικού της κοιλίας εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή τοποθέτηση της γαστροστομίας. Πριν τη διαδικασία, παρουσία αναισθησιολόγου ο ασθενής λαμβάνει καταστολή και στη συνέχεια διενεργείται τοπική αναισθησία, ενώ του χορηγείται αντιβιοτική αγωγή πριν και μετά την επέμβαση.
Ο εξειδικευμένος ιατρός με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου δημιουργεί μία μικρή οπή στο δέρμα της άνω κοιλιακής χώρας και έπειτα τοποθετεί τον σωλήνα σίτισης στο στομάχι.

Η τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας γίνεται πάντα σε νοσοκομείο με σκοπό την ομαλή διαδικασία και ασφάλεια του ασθενούς.

Πώς πρέπει να περιποιηθώ τη γαστροστομία το διάστημα μετά την τοποθέτηση;

Μετά την τοποθέτηση της γαστροστομίας, εφαρμόζεται επίδεσμος ο οποίος αφαιρείται έπειτα από 1 με 2 ημέρες. Η περιοχή δέρματος γύρω από το σωλήνα συνήθως επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από 10 με 15 ημέρες περίπου. Δεν απαιτείται τοποθέτηση ειδικής γάζα στο δίσκο του σωλήνα, εκτός και αν αυτό αποτελεί οδηγία από το γιατρό.

Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο κανονικά 4 ημέρες μετά την τοποθέτηση της γαστροστομίας. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πώμα του σωλήνα σίτισης το οποίο θα πρέπει να παραμείνει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι να είναι σε θέση να κάνει μπάνιο, ο ασθενής μπορεί να κάνει τοπικό καθαρισμό εξωτερικά.

Διαδερμική Γαστροστομία – Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Πιθανές, εντούτοις σπάνιες, επιπλοκές με την τοποθέτηση της διαδερμικής γαστροστομίας είναι οι εξής:

  • Πόνος
  • Μικρού βαθμού αιμορραγία
  • Φλεγμονή στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η τομή
  • Διαρροή των υγρών και τροφών μέσα από την τομή
  • Εντερική βλάβη
  • Περιτονίτιδα

Ποια είναι η διάρκεια που μπορεί να παραμείνει στο σώμα η διαδερμική γαστροστομία;

Η διάρκεια που μπορεί να παραμείνει στο σώμα η διαδερμική γαστροστομία κυμαίνεται από ένα με ενάμιση έτος. Ωστόσο, καθώς μπορεί να παρουσιαστεί φθορά ή απόφραξη, σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται η άμεση αντικατάστασή τους. Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει χωρίς κάποιου είδους αναισθησία, όμως αυτό κρίνεται από το γιατρό σύμφωνα με την κάθε περίπτωση.

Πού μπορεί να γίνει η αλλαγή της γαστροστομίας;

Η αλλαγή της διαδερμικής γαστροστομίας μπορεί να γίνει κατ’ οίκον και περιλαμβάνει μία ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί κάποιου είδους αναισθησία. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε κλινικό χώρο νοσηλεύεται ο ασθενής.

Κλείστε ραντεβού

Συναινώ στη χρήση των δεδομένων μου για να απαντήσετε στο ερώτημά μου.