
Λάζαρος Βαρυτιμιάδης
Γαστρεντερολόγος MD, MSc, FEBGH – Επεμβατικός Ενδοσκόπος Μετεκεπαιδευθείς στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Queen Alexandra Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα Με εμπειρία & εξειδίκευση στη διαχείριση ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα & του ήπατος.
Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.
Αίμα Στα Κόπρανα – Σε ποιες παθήσεις μπορεί να οφείλεται;
Οι δύο συχνότερες παθήσεις που εκδηλώνονται με αίμα στα κόπρανα είναι:
- Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες (ή αιμορροϊδοπάθεια) είναι πάθηση της ορθοπρωκτικής περιοχής και τις περισσότερες φορές προκαλούν αιμορραγία από τον πρωκτό. Ο ασθενής συνήθως εντοπίζει το αίμα στο χαρτί της τουαλέτας έπειτα από την κένωση. - Ραγάδα πρωκτού
Η ραγάδα πρωκτού αφορά σε σχάση σχίσιμο (ρωγμή) στο βλεννογόνο του πρωκτού. Αυτό συχνά οδηγεί σε αιμορραγία και αίσθημα καύσου κατά την κένωση.Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν αίμα στα κόπρανα είναι οι εξής:
- Εκκολπώματα παχέος εντέρου
Τα εκκολπώματα είναι προπτώσεις (εξογκώματα) που αναπτύσσονται στο παχύ έντερο και συνήθως παρουσιάζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. - Αγγειοδυσπλασίες παχέος εντέρου
Είναι η συχνότερη αγγειακή ανωμαλία του πεπτικού η οποία μπορεί να ανευρεθεί σε όλα τα τμήματα του πεπτικού σωλήνα (στόμαχος , λεπτό και παχύ έντερο). Είναι η συχνότερη αιτία αιμορραγίας στο λεπτό έντερο και η δεύτερη συχνότερη στο παχύ έντερο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. - Γαστρορραγία
Αφορά σε αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού συστήματος, η οποία, τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε κάποια χρόνια πάθηση του πεπτικού συστήματος, πεπτικό έλκος σε έδαφος λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλώρου, λήψη αντιπηκτικής αγωγής, ΜΣΑΦ, κ.α.).
Αίμα Στα Κόπρανα – Ένδειξη για πιο σοβαρές παθήσεις
Σπανιότερα, το αίμα στα κόπρανα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως οι παρακάτω:
- Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου
Αυτές συνήθως είναι η νόσος του Crohn και η Ελκώδης κολίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και τα συμπτώματά τους περιλαμβάνουν έντονες διάρροιες, κοιλιακό πόνο και αίμα στα κόπρανα. - Πολύποδες παχέος εντέρου
Οι πολύποδες είναι βλεννογονικές αλλοιώσεις οι οποίες στην πάροδο των χρόνων αυξάνουν σε μέγεθος ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν την δυναμική να εξαλλαχθούν σε κακοήθεια. Συχνά κατά την διάρκεια ελέγχου για αιμορραγία ή αναιμία άγνωστης αιτιολογίας ανευρίσκεται αιμορραγία από πολύποδα. - Καρκίνος παχέος εντέρου
Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται όταν υπάρχει καρκίνος του παχέος εντέρου ή του πρωκτού.
Πώς τίθεται η διάγνωση της πάθησης που εκδηλώνεται με αίμα στα κόπρανα;
Η διάγνωση της πάθησης που εκδηλώνεται με αίμα στα κόπρανα πρέπει πάντα να τίθεται από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο. Ο γιατρός είναι σε θέση να προσδιορίσει την αιτία του συμπτώματος, καθώς και το βαθμό σοβαρότητάς της. Παράλληλα, θα αποκλείσει άλλες παθήσεις που ενδεχομένως προκαλούν αιμορραγία από τον πρωκτό.
Η διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και σε κλινική εξέταση η οποία περιλαμβάνει επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής και δακτυλική εξέταση. Σε περίπτωση που η διαδικασία αξιολόγησης δε μπορεί να οδηγήσει σε ένα σαφές συμπέρασμα για την αιτία της αιμορραγίας, ο γιατρός συστήνει συμπληρωματικό έλεγχο, όπως:
- Γαστροσκόπηση όπου ελέγχεται ο οισοφάγος, το στομάχι και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου.
- Ορθοσκόπηση για τον έλεγχο του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου.
- Κολονοσκόπηση κατά την οποία αξιολογούνται όλα τα τμήματα του παχέος εντέρου και μέρος του λεπτού.
Ποια είναι η θεραπεία για το αίμα στα κόπρανα;
Η θεραπεία για το αίμα στα κόπρανα ορίζεται ανάλογα με την πάθηση που το προκαλεί. Τα αποτελέσματα της ιατρικής εξέτασης είναι αυτά που θα καθορίσουν την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο ασθενής πάσχει από αιμορροϊδοπάθεια, ακολουθείται συντηρητική αγωγή με εφαρμογή ειδικών αλοιφών και τροποποίηση της διατροφής. Από την άλλη, όταν το αίμα στα κόπρανα αποτελεί σύμπτωμα που οφείλεται σε πολύποδες παχέος εντέρου, η θεραπεία αφορά σε χειρουργική αντιμετώπιση (ενδοσκοπική πολυποδεκτομή).
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση από εξειδικευμένο ιατρό διευκολύνει σημαντικά τη θεραπευτική διαδικασία, εξασφαλίζοντας καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι έχει φτάσει και μαζί με αυτό η διάθεση αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν είτε είστε σε άδεια είτε εργάζεστε. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές και με την άνοδο της θερμοκρασίας ο προβληματισμός για ένα δυσάρεστο θέμα αναδύεται. Πρόκειται για τις τροφικές δηλητηριάσεις που μπορούν να συμβούν συνηθέστερα το καλοκαίρι. Τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουμε εδώ.

Πολύποδες και προκαρκινικές βλάβες του πεπτικού συστήματος
Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του
παχέος εντέρου, ο οποίος είναι αρκετά συχνός, καθώς και τι μπορείτε να
κάνετε αν σας παρουσιαστεί.

Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή – ESD
Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος διατομή (ESD) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στην επεμβατική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πρώιμων κακοηθών βλαβών (στάδιο Τ1a, T1b1) του πεπτικού σωλήνα. Εφαρμόζεται δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η βλάβη εντοπίζεται στον βλεννογόνο ή τα ανώτερα στρώματα του υποβλεννογόνιου χιτώνα στην περιοχή του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η ESD δεν αντικαθιστά τη ριζική ογκολογική χειρουργική θεραπεία. Η εφαρμογή της, όμως, θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση πρώιμων βλαβών καρκινικής διήθησης εντός του υποβλεννογόνιου χιτώνα.

Νόσος του Crohn
Η νόσος του Crohn παραμένει ένα δύσκολο κεφάλαιο της ιατρικής. Η πορεία της στο χρόνο και η χειρουργική και παθολογική αντιμετώπισή της διακρίνεται από ασάφεια και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξή της αλλά και να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος που αφορά ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα αφού μπορεί να προσβάλει κάθε τμήμα του από το στόμα έως τον πρωκτό.

Δυσκοιλιότητα
Ένας στου 10 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο είναι δυσκοίλιος, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν κάποια επεισόδια δυσκοιλιότητας στη ζωή τους. Όμως, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια και δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Ακόμη και ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα σαφής με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν τον εαυτό τους δυσκοίλιο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες αποτελούν μία πάθηση, η οποία απαντάται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ως μια κοινή περιγραφή της αιμορροϊδοπάθειας (δόκιμος όρος), δηλαδή μιας κατάστασης κατά την οποία οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση και οδηγούν σε σειρά συνοδών συμπτωμάτων.

Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία
Λέγοντας Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία αναφερόμαστε στην παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία κοινή λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται με επίμονα και βασανιστικά συμπτώματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή
Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εφαρμόζεται για την αφαίρεση των πολυπόδων που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και παχύ έντερο), στοχεύοντας στην αποτροπή εξαλλαγής σε κακοήθεια. Η διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης και αφορά σε μια ελάχιστης επεμβατικότητας πρακτική.