Το αίμα στα κόπρανα, δηλαδή η αιμορραγία από τον πρωκτό, αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφορά σε σοβαρή πάθηση. Συνήθως σχετίζεται με ήπιες καταστάσεις όπως είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού. Εντούτοις, όταν ο ασθενής παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει λεπτομερώς το περιστατικό, θέτοντας την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Αίμα Στα Κόπρανα – Σε ποιες παθήσεις μπορεί να οφείλεται;

Οι δύο συχνότερες παθήσεις που εκδηλώνονται με αίμα στα κόπρανα είναι:

 1. Αιμορροΐδες
  Οι αιμορροΐδες (ή αιμορροϊδοπάθεια) είναι πάθηση της ορθοπρωκτικής περιοχής και τις περισσότερες φορές προκαλούν αιμορραγία από τον πρωκτό. Ο ασθενής συνήθως εντοπίζει το αίμα στο χαρτί της τουαλέτας έπειτα από την κένωση.
 2. Ραγάδα πρωκτού
  Η ραγάδα πρωκτού αφορά σε σχάση σχίσιμο (ρωγμή) στο βλεννογόνο του πρωκτού. Αυτό συχνά οδηγεί σε αιμορραγία και αίσθημα καύσου κατά την κένωση.

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν αίμα στα κόπρανα είναι οι εξής:

 • Εκκολπώματα παχέος εντέρου
  Τα εκκολπώματα είναι προπτώσεις (εξογκώματα) που αναπτύσσονται στο παχύ έντερο και συνήθως παρουσιάζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
 • Αγγειοδυσπλασίες παχέος εντέρου
  Είναι η συχνότερη αγγειακή ανωμαλία του πεπτικού η οποία μπορεί να ανευρεθεί σε όλα τα τμήματα του πεπτικού σωλήνα (στόμαχος , λεπτό και παχύ έντερο). Είναι η συχνότερη αιτία αιμορραγίας στο λεπτό έντερο και η δεύτερη συχνότερη στο παχύ έντερο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
 • Γαστρορραγία
  Αφορά σε αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού συστήματος, η οποία, τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε κάποια χρόνια πάθηση του πεπτικού συστήματος, πεπτικό έλκος σε έδαφος λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλώρου, λήψη αντιπηκτικής αγωγής, ΜΣΑΦ, κ.α.).

Αίμα Στα Κόπρανα – Ένδειξη για πιο σοβαρές παθήσεις

Σπανιότερα, το αίμα στα κόπρανα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως οι παρακάτω:

 • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου
  Αυτές συνήθως είναι η νόσος του Crohn και η Ελκώδης κολίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και τα συμπτώματά τους περιλαμβάνουν έντονες διάρροιες, κοιλιακό πόνο και αίμα στα κόπρανα.
 • Πολύποδες παχέος εντέρου
  Οι πολύποδες είναι βλεννογονικές αλλοιώσεις οι οποίες στην πάροδο των χρόνων αυξάνουν σε μέγεθος ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν την δυναμική να εξαλλαχθούν σε κακοήθεια. Συχνά κατά την διάρκεια ελέγχου για αιμορραγία ή αναιμία άγνωστης αιτιολογίας ανευρίσκεται αιμορραγία από πολύποδα.
 • Καρκίνος παχέος εντέρου
  Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται όταν υπάρχει καρκίνος του παχέος εντέρου ή του πρωκτού.

Πώς τίθεται η διάγνωση της πάθησης που εκδηλώνεται με αίμα στα κόπρανα;

Η διάγνωση της πάθησης που εκδηλώνεται με αίμα στα κόπρανα πρέπει πάντα να τίθεται από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο. Ο γιατρός είναι σε θέση να προσδιορίσει την αιτία του συμπτώματος, καθώς και το βαθμό σοβαρότητάς της. Παράλληλα, θα αποκλείσει άλλες παθήσεις που ενδεχομένως προκαλούν αιμορραγία από τον πρωκτό.
Η διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και σε κλινική εξέταση η οποία περιλαμβάνει επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής και δακτυλική εξέταση. Σε περίπτωση που η διαδικασία αξιολόγησης δε μπορεί να οδηγήσει σε ένα σαφές συμπέρασμα για την αιτία της αιμορραγίας, ο γιατρός συστήνει συμπληρωματικό έλεγχο, όπως:

 • Γαστροσκόπηση όπου ελέγχεται ο οισοφάγος, το στομάχι και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου.
 • Ορθοσκόπηση για τον έλεγχο του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου.
 • Κολονοσκόπηση κατά την οποία αξιολογούνται όλα τα τμήματα του παχέος εντέρου και μέρος του λεπτού.

Ποια είναι η θεραπεία για το αίμα στα κόπρανα;

Η θεραπεία για το αίμα στα κόπρανα ορίζεται ανάλογα με την πάθηση που το προκαλεί. Τα αποτελέσματα της ιατρικής εξέτασης είναι αυτά που θα καθορίσουν την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο ασθενής πάσχει από αιμορροϊδοπάθεια, ακολουθείται συντηρητική αγωγή με εφαρμογή ειδικών αλοιφών και τροποποίηση της διατροφής. Από την άλλη, όταν το αίμα στα κόπρανα αποτελεί σύμπτωμα που οφείλεται σε πολύποδες παχέος εντέρου, η θεραπεία αφορά σε χειρουργική αντιμετώπιση (ενδοσκοπική πολυποδεκτομή).

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση από εξειδικευμένο ιατρό διευκολύνει σημαντικά τη θεραπευτική διαδικασία, εξασφαλίζοντας καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.

Επικοινωνία Επικοινωνία